La línia d'alta tensió Benicull-Cullera podria passar per Polinyà, Riola, Sueca i Fortaleny



El projecte de línia elèctrica d'alta tensió per a unir les subestacions de Benicull de Xúquer i el Brosquil (Cullera) sembla estar més aprop de l'alternativa secundària. Aquesta seria soterrada en Benicull i, sobre grans torres d'uns 60 metres d'alçada, buscarà el riu Xúquer per Polinyà, Riola, Sueca, Fortaleny, fins arribar a Cullera. L'opció principal proposada per Iberdrola, per davant de Corbera i Llaurí, sembla quasi descartada pel fet que aquests ajuntaments han exigit que es soterre.
El primer projecte va ser rebutjat per la forta oposició plantejada des de Corbera i Llaurí. La direcció general del Medi Natural de la Generalitat també va emetre un informe desfavorable en l'estiu de 2009. La companyia elèctrica va presentar dos noves alternatives a finals del mateix any. En aquest cas augmentava la seua capacitat de 132 a 220 kilovolts. La resposta dels propietaris afectats, veïns i els ajuntaments de Corbera i Llaurí va ser unànime: La línia deu anar soterrada. Tant en la proposta descartada com en l'altra, les grans torres per a sostenir el cablejat s'ubicarien prop de les poblacions. L'impacte paisatgístic seria més que notable.
El passat 10 d'octubre, va haver una reunió d'Antonio Cejalvo, director de l'Agència Valenciana de la Energia (AVEN) i Juan-Carlos Ribes, alcalde de Llaurí, els regidors Vicent Pérez i Eva Padilla; l'alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, i un tècnic municipal d'aquest últim poble. Se'ls va comunicar que l'alternativa que passa per davant dels seus pobles està paralitzada. Tot i que gran part de traçat seria aeri, alguns trams s'haurien de soterrar per travessar la zona protegida de la zona humida del marge sud del Xúquer. Ara busquen el projecte més econòmic.
L'alternativa de Benicull al riu Xúquer pels termes de Polinyà, Riola, Sueca, Fortaleny, fins arribar a Cullera és, ara per ara, la que pren força. I més encara quan l'ex alcalde de Sueca, Joan Baldoví, va signar un conveni amb Iberdrola a principis d'any. El govern municipal va intentar aprovar el conveni al Ple Ordinari del passat 13 de gener. José Luis Ribera (PP) va demanar que el tema es quedara damunt la taula per a estudiar-ho millor. Al remat, deu dies després, la proposta va ser aprovada amb els vots del PP, Bloc, PSPV-PSOE i Compromís, i l'abstenció de l'alcalde Joan Baldoví (Bloc) i Vicent-Amanç Viel (ERPV), per ser part interessada en alguns dels terrenys efectes. Salvador Campillo, del Grup no Adscrit va estar absent.
Per a aprovar-ho es va convocar un Ple Extraordinari, celebrat a les 8:30 hores del dilluns, 24 de gener. S'acordà que Sueca finançaria el cost de l'arribada d'energia elèctrica suficient a nou plans urbanístics, alguns d'ells ja en marxa. El cost estimat s'apropa als sis milions d'euros. El municipi pretén recuperar la inversió quan concedisca llicències d'obra o aproven plans de reparcel·lació.

http://www.riberabaixa.info/index.php/inici/2012-la-linia-dalta-tensio-benicull-cullera-podria-passar-per-polinya-riola-sueca-i-fortaleny

No hay comentarios:

Publicar un comentario